Форма входу

Пошук

Календар

«  Листопад 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Архів записів

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 80

Друзі сайту

Вівторок, 16.04.2024, 16:56
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Сайт учителів-філологів Черкас

Головна » 2015 » Листопад » 12 » 9 листопада відбувся І етап Міжнародного конкурсу з української мови ім. П. Яцика
09:53
9 листопада відбувся І етап Міжнародного конкурсу з української мови ім. П. Яцика

09 листопада 2015 року, у день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця, колективи загальноосвітніх навчальних закладів м. Черкаси змістовно та творчо відзначили День української писемності та мови. 14173 учні взяли участь у І-му (шкільному) етапі ХVІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. Цього року до Дня української писемності приурочили й відкриття ХV Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості, який проходить під гаслом «Об’єднаймося ж, брати мої».

Переважно в усіх закладах освіти День української писемності та мови розпочався святковими лінійками. Школи замайоріли різнобарв’ям українських вишиванок: це стало традиційною формою одягу всіх учнів та  вчителів цього святкового дня. А в колегіумі «Берегиня» відбувся конкурс "Коса-дівоча краса". Святково прикрашені шкільні приміщення, організовані виставки стіннівок, книжкові  експозиції.  У загальноосвітній школі № 21 традицією стала виставка рушників Черкащини та Полтавщини. У гімназії № 31 до Дня української писемності приурочили відкриття музейної зали «Кобзар єднає Україну» під гаслом «Слово Шевченка об’єднує покоління».

Пріорітетним конкурсним завданням учителі-філологи обрали написання диктантів національної єдності, до яких залучали не тільки учнів, а й учителів та батьків. У колегіумі «Берегиня» батьки писали твір на тему: "Пора для України жити".

Разом з тим проводилися різноманітні мовні змагання, вікторини, мовознавчі турніри тощо. У ЗОШ № 2 та № 8 проводиться конкурс «Шануймо пані Каліграфію»

У рамках Дня української мови традиційно відбулася VІ Всеукраїнська мовна конференція „Мовний образ сучасного українця“ на базі СШ № 28.

Конкурс з української мови, як правило, супроводжується патріотичними виховними заходами. Популярністю серед учнівської молоді користуються інтерактивні форми. Так у школі № 10 відбувся мовознавчий квест «Подорож королівством української мови», у ЗОШ № 8 – флешмоб «Перлина – Україна, на весь світ одна єдина». У мікрорайоні школи № 28  проведено акцію  серед  жителів „Говорімо українською“. Цього дня, ЗОШ № 12 гостинно запрошувала усіх охочих до літературного кафе, де можна було віч-на-віч зустрітися з українськими письменниками та літературними героями. Родзинкою цьогорічного свята в гімназії № 9 стала інтерактивна «Мовна руханка»: учні вчили українську мову, повторюючи правила у віршованій формі й показуючи свої знання у вигляді рухів. Таким креативним чином гімназисти і мови навчилися, і пограли в гру, і подбали про здоров’я. Душевності лінгвістичному святу в стінах гімназії надав імпровізований арт-майданчик «Заспіваймо про Україну»: Литвинов Олександр, переможець Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості, читав палкі рядки власного репу про Україну.

З метою популяризації рідного слова, українських пісень у школі № 26 був проведений конкурс «Українська пісня – душа народу» у формі «карооке». Активізувати молодь до вирішення проблем, пов’язаних з чистотою мови, використання її в повсякденному вжитку було завданням створення відеоролика «Українська мова – моя рідна мова», у якому взяли участь учні та вчителі ЗОШ № 26 (Відеоролик розміщено на сайті ЗОШ № 26). Учні спеціалізованої школи № 27 взяли участь у спільному з працівниками Черкаського палацу молоді проекті «Музична вітальня». Організатори обрали тему «Рідна мова в пісні забринить…» не випадково.  Адже присутні не тільки наживо почули якісний академічний вокал, а і дізналися багато цікавих фактів.

про появу та побутування пісень українських авторів, які стали народними.

Також учні ЗОШ № 24 змогли насолодитися чарівною грою та співом музичного ансамблю «Росава» Черкаської філармонії. Учні фізико-математичного ліцею  відвідали літературно-історичну композицію "З історії виникнення письма" в Обласній юнацькій бібліотеці ім. В. А. Симоненка.

Такі заходи розширюють знання про красу і багатство української мови, зміцнюють почуття національної гідності, та засвідчують, що в останні роки учнівська молодь патріотично налаштована та з пошаною ставляться до рідного слова.

Святкування Дня української писемності та проведення шкільних етапів міжнародного конкурсу з української мови висвітлено на сайтах загальноосвітніх закладів, а в СШ № 28 ім. Т. Шевченка, та в гімназії № 9 відзнято відеоматеріал телерадіокомпаніями «Рось» та «Вікка».

Переглядів: 642 | Додав: OlenaChmygova | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]